Obsah

Právě dnes se na celém světě slaví mezinárodní den zeber

Typ: ostatní
ÚsměvV přírodě je bohužel zeber čím dál méně. Důvodem je především přeměna krajiny, kterou si lidé zabírají pro sebe a své ranče, farmy a pastviny, a také konkurence s rozrůstajícími se stády domácího dobytka. Svou daň si i v dnešní době vybírá také lov pro charakteristickou pruhovanou kůži.
Dle vzhledu i oblasti výskytu se rozdělují na tři různé druhy – zebru Grévyho (Equus grevyi), zebru horskou (Equus zebra) a zebru stepní (Equus quagga). U zebry horské rozlišujeme dva poddruhy – zebru Hartmannové (Equus zebra hartmannae) a zebru kapskou (Equus zebra zebra). 
 
Zebry se od sebe odlišují stylem života, hlasem i proužkováním. Podle tvaru a rozmístění proužků přitom můžeme rozlišit nejen jednotlivé druhy a poddruhy, ale dokonce i jedince. Pruhy jsou totiž stejně unikátní jako lidské otisky prstů a zebry se podle nich mezi sebou dovedou rozpoznávat.
 
Zebra StepníNejběžnější je zebra stepní. Její hlas je dosti svébytný a ze všeho nejvíc připomíná hýkavé poštěkávání. Zebry stepní mají uši podobné koňským a široké pruhy, které jim zasahují až na břicho – jako jediným ze zeber. Věhlasné jsou migrace některých jejich populací, během kterých se shromáždí početná stáda, čítající desítky i stovky tisíc jedinců, a společně s pakoni putují na obrovské vzdálenosti za svěžími pastvinami. Jedná se o nejdelší zdokumentovanou migraci velkých afrických savců.
 
Zebra HorskáO něco vzácnější je zebra horská. Poznáme ji podle nápadného laloku volné kůže pod krkem, bílého břicha a typického „stromečku“ při kořeni ocasu, tvořeného podélným pruhem (kmen) a z něj vybíhajícími tenkými příčnými proužky (větve). Její hlas poněkud připomíná koňské řehtání. Zebry horské žijí většinu roku v harémech tvořených hřebcem, jednou až pěti klisnami a jejich mláďaty. Jen příležitostně se sdružují do větších stád čítajících několik desítek jedinců, nikdy však netvoří obrovská stáda, která známe od zeber stepních, a migrují jen na kratší vzdálenosti – z hor do nižších poloh.
zebra GrévyhoNejohroženější je zebra Grévyho, jejíž počty v přírodě nepřevyšují 2000 dospělých zvířat. Ze všech zeber je také největší a nejodlišnější. Má velmi husté a tenké proužkování, bílé břicho, výrazný černý pruh podél celé páteře, jako jediná má kulaté uši a ozývá se hlasem podobným oslímu hýkání. Dospělí samci bývají samotářští a často se celoročně zdržují ve svém teritoriu, kam za nimi samice přicházejí jen v době rozmnožování.
 
 
 
 
 
Více informací o charismatických lichokopytnících, které bezpečně rozeznají i nejmenší děti, si můžete přečíst v encyklopediích u nás v knihovně.
Encyklopedie Zvíře
 
Použité zdroje:

Vytvořeno: 31. 1. 2022
Poslední aktualizace: 2. 3. 2022 09:58
Autor: Správce Webu